Sensorn gör Whiskyflaskan täcksäker

- Apr 21, 2019-

Vi kommer att kunna använda en smartphone för att bekräfta att en whiskyflaska inte har öppnats.

image

Flaskor Johnnie Walker, ett känt whisky-märke, kommer att levereras med en billig filmtypsgivare 2016. Tillverkaren syftar till att förhindra att tomma flaskor fylls med olika whisky och säljs. Och konsumenterna kommer att kunna kontrollera om en flaska är oöppnad och en officiell produkt.

Sensorn av filmtyp utvecklades baserat på PE (tryckt elektronik), som realiserar elektronikens funktioner genom att använda tryckteknik. Specifikt använder den "NFC Opensense", som utvecklades av Thin Film Electronics (Norge-baserat riskkapitalföretag som arbetar med PE-teknik).

Med en plastfilm på vilken ledande bläck skrivs ut har Thin Film Electronics (1) funktionaliteten att upptäcka huruvida filmen har klippts genom att öppna flaskan och (2) en antenn för kommunikation med en smartphone. Data utbyts mellan flaskan och smarttelefonen via NFC (nära fältkommunikation).

Som en krets för behandling av NFC-signaler bildas en allmänt använd kisel (Si) krets på en plastfilm. Med andra ord användes en hybridteknik som kombinerar PE- och Si-krets.

En konsument kan bekräfta att flaskan är oöppnad genom att starta en smartphone-applikation som är utvecklad för tjänsten och hålla den nära flaskans lock innan du köper eller öppnar den. Tillverkare kan förvänta sig att förhindra oärlighet, bekräfta att levererade produkter faktiskt har öppnats och förstått leveransens slut.