VAD ÄR DIFFERENTA TYP AV MAGNOR?

- May 23, 2019-

Det finns flera olika typer av magneter, var och en med sin egen uppsättning egenskaper. Om du använder magneter i något DIY, hem förbättring eller vetenskapsprojekt är det viktigt att veta skillnaderna för att välja den bästa magneten för jobbet.


För det första är det viktigt att nämna att det också finns en delmängd magneterförsök och elektromagnet. Elektromagneterna kräver en elkälla och kan slås på eller av, medan permanenta magneter bibehåller sin magnetism. I den här bloggen fokuserar vi på permanenta magneter. Huvudtyperna är:


Neodym-järnbor (NdFeB)

Samarium kobolt (SmCo)

Alnico

Keramiska eller ferritmagneter


NdFeB magneter

Dessa kallas ofta bara neodymmagneter och görs genom en omfattande process med användning av sällsynta jordartsmetaller. De är också de vanligaste och i allmänhet de mest kraftfulla av de fyra typerna. Om du letar efter en magnet med ett starkt, säkert grepp, är neodym vanligtvis ett bra val. Men eftersom de är gjorda av järn kan de rosta i våta förhållanden eller när de utsätts för vatten under långa perioder. Detta kan också göra dem mer spröda än några av de andra typerna.


SmCo magneter

Samarium koboltmagneter är en annan relativt kraftfull typ. De skapades på 1970-talet, före NdFeB-magneter. En av fördelarna med att använda SmCo är att de är mindre utsatta för korrosion och har bättre temperaturbeständighet. Det betyder att det är bäst att behålla sin magnetism vid extremt höga eller låga temperaturer och är ett bra val för applikationer där ovanligt höga eller låga temperaturer är en faktor. De är dock något mindre kraftfulla än neodymmagneter.


Alnico magneter

Alnico magneter står för de komponenter som gör dem up.dmaluminum, nickel och kobolt. Alnico används inte så mycket som de andra typerna av magneter, och har ersatts av NdFeB, SmCo och keramik. De är inte lika kraftfulla som de andra typerna, men de kan användas i grundläggande applikationer som kylmagneter. Men det kan även vara svårare att hitta dem, på grund av de andra typerna.


Keramiska eller Ferritmagneter

Keramik är en annan vanlig typ av magnet. De är så vanliga eftersom de i allmänhet är billigare att göra och förvärva. De är inte lika kraftfulla som neodym, men för grundläggande hantverk, kylmagneter eller lätta föremål är de ett kostnadseffektivt alternativ.