kommer du att bli utsatt för strålning om du lyfter säkerhetsgardinen?

- May 06, 2019-

Vissa människor frågar: Nu när du tar tunnelbanan eller järnvägen krävs väskor att gå igenom säkerhetskontrollen. Jag läste en berättelse att om du lyfter säkerhetsskärmens gardin för att få din väska när du går igenom säkerheten kommer du att utsättas för strålning. Den skrymmande gardinen, kallad blygardinerna, är en skyddsanordning för screeningsmaskiner för att hålla röntgen från att läcka ut och att lyfta det skulle vara att utsätta dig själv för strålning. Är det rätt? Om så är fallet, hur mycket strålning? Kan du vänta på gravid kvinna, barn, orsaka negativ effekt?


säkerhetskontrollmaskiner arbetar med röntgenstrålar för att se igenom bagage. Gardiner i varje ände av skärmmaskinerna är ett tjockt lager bly som blockerar röntgenstrålarna som är utspridda.


När du lyfter gardinen efter säkerhet, får du strålning. Men dosen är liten, mycket mindre än en medicinsk röntgen, och strålningen från en screening device är mellan en tiondel och en procent av en enda röntgen. Eftersom bilder av säkerhetskontroller på paket inte behöver vara medicinsk diagnostiska upplösning, är blygardinet vid skärmens enhet, och eftersom den är långt borta och har mindre strålning. Så det är ingen skada på människokroppen, barn och gravida behöver inte oroa sig för mycket.


Det är dock bäst att inte lyfta gardinen när väskan går igenom säkerhetskontrollen. Det är det säkraste sättet att hämta bagaget på en avlägsen plats efter säkerhetskontrollen.